A View of the Great Wide Open

Situated on an old working farm, between open fields and peaceful wetlands, the exterior of this Massachusetts house looks as though it has always been there.  The interior however has been taken down to studs and built back up to create a beautiful, open space – perfect for this busy family.

The 14 month project transformed the farm house and allowed owners Debra and James to design the space to fit their needs. When it came to the kitchen renovation Debra wanted a room that would be efficient and functional; “I like to keep the workspace pretty compact so I don’t have to travel far between stove, sink and fridge. I still wanted an open feeling, though, so we used a peninsula to create a separate workspace leaving plenty of room for socializing.”

The crisp clean look of an off-white sprayed water based finish on the flat panel cabinets complements the granite countertops and beautiful marble backsplash. Cabinetry is carefully placed around the windows to allow lots of natural light and preserve the view out onto the back fields; “We had to be creative in the design phase to hold onto the side window, which I love because it gives me a perfect line of sight to the tree swing.”

Given the smaller workspace efficient design was critical. Extra storage space was added in floor to ceiling cabinets in the butler’s pantry, and in the smart utilization of traditionally ‘space challenged’ areas – for example the pull out corner storage for those difficult corner cabinets. And Debra’s favorite – the pull out spice racks conveniently placed next to the range.

Whether delving into their CSA summer produce or loading up the two ovens with a holiday feast, the family enjoys and uses every aspect of their kitchen.  Under the watchful eye of the Welsh Dragon weather vane a top their garage they have given this old farm new life.